donderdag 26 januari 2017

Welmoed Sijtsma en Robbie Kammeijer presenteren jubileum uitzending 35 jaar NOS Jeugdjournaal


Welmoed Sijtsma en Robbie Kammeijer presenteren jubileum uitzending 35 jaar NOS Jeugdjournaal

De lange jubileum uitzending van het NOS Jeugdjournaal
Omdat het NOS Jeugdjournaal 35 jaar bestaat werd het programma voor één gemaakt door kinderen.


Welmoed Sijtsma en Robbie Kammeijer NOS Jeugdjournaal 35 jaar jubileum uitzending presentatrice 'Kinderen de baas' op 5 januari 2016. 

35 jaar NOS Jeugdjournaal: kinderen de baas

"5, 4, 3, 2, 1. Start!" Zo begint het jubileumprogramma van het NOS Jeugdjournaal. Maar niet onze eigen regisseur telt af; de 9-jarige Jurre uit Assen is voor één dag de baas van de uitzending.

Samen met leeftijdsgenoten bedacht hij welke filmpjes er gemaakt moesten worden en hoe de studio eruit moest zien. Kinderen zijn de baas.

In een extra lange uitzending met Welmoed Sijtsma en Robbie Kammeijer vieren we vanavond het 35-jarig jubileum van het NOS Jeugdjournaal. Een belangrijke uitzending, die we extra spannend maken door de touwtjes uit handen te geven.

We vroegen kinderen in Nederland wat er in de uitzending moest komen en wie er wilden meewerken aan de jubileumshow. Honderden kinderen stuurden ons filmpjes op, met hun ideeën. En nog eens duizend kinderen deden mee aan een groot onderzoek.

"Ik wil niet opscheppen, maar ik ben best een goede presentator." De meeste kinderen wilden presenteren. De 11-jarige Jorn uit Hillegom en Samuel (ook 11) uit Lelystad zijn de gelukkigen: zij helpen presentatrice Welmoed en mij vanavond.

"Dit is toch anders dan een spreekbeurt. Normaal praat je voor een klas, nu tegen een camera," zegt Samuel. Wouter (11) uit Utrecht helpt de cameramensen in de studio en de 10-jarige Roos uit Utrecht draait de autocue. "Ik dacht: dat bedenkt vast niemand anders, dus dan word ik uitgekozen."
Verslag

"Ik wil de koning interviewen." En: "Ik heb op YouTube een vlog, mag ik mee als cameraman?" Ideeën voor reportages waren er zat.

We stelden een redactie van kinderen samen, die op bezoek kwam om de uitzending voor te bereiden. Urenlang vergaderden we. Het resultaat: samen met verslaggevers Lysette, Nick en Tamara gingen kinderen op pad om drie reportages te maken.

Het NOS Jeugdjournaal maakte in 35 jaar bijna 15.000 uitzendingen. In totaal 2500 uur televisie.

Van krijtbord tot digibord en van platenspeler tot Spotify. Wat er in 35 jaar allemaal is veranderd voor kinderen, zochten Tatevik (11) uit Bussum en Yannick (11) uit Bilthoven uit met Lysette.

Fleur (12) uit Voorburg en Fenna (11) uit IJsselstein doken samen met Nick in de geschiedenis van het NOS Jeugdjournaal. En Tamara kreeg hulp van Anne (11) uit Beverwijk en Eren (11) uit Den Haag toen ze een bekende Nederlander interviewde.

"De studio moet er feestelijk uit zien." En: "Ik wil kunnen lachen om bloopers." Dat de uitzending vooral leuk moet worden, dat was ook duidelijk. Zonder te veel te verklappen: er wordt vanavond geproost, gegeten en de tune van het programma is geremixt.

    Welmoed Sijtsma en Robbie moeten wel coole sexy kleren aan. Echt vet feestelijk.
    Stylist Winston (14 jaar) kiest welke kleren de presentatoren aantrekken

En als kinderen de baas zijn, zijn ze dat bij het NOS Jeugdjournaal over werkelijk alles. Ik vertelde aan een 14-jarige stylist dat mijn schoenmaat 46 is, kreeg van een 9-jarige eindredacteur de tip om te letten op een presentatietekst en een 11-jarige cameraman vertelde dat ik net niet in het licht stond.

Dat ook kinderen prima in staat zijn om een uitzending van het NOS Jeugdjournaal te maken: dat zie je vanavond om 18.25 uur op NPO Zapp.

NOS Jeugdjournaal jubileum - Kinderen de baas

In het jubileumprogramma zijn de kinderen de baas. Samen met Tamara, Nick of Lysette is een groep kinderen op pad geweest om reportages te maken over onderwerpen die meer dan duizend jongeren uit het hele land hebben aangedragen. De kinderen bepalen wat er in de uitzending komt en hoe die er uiteindelijk uit komt te te zien.

 Omdat het Jeugdjournaal 35 jaar bestaat hebben we een bijzondere feestuitzending. Voor één keer wordt de uitzending gemaakt door kinderen!

Jorn en Samuel presenteren de uitzending, Roos draait de autocue, Wouter filmt, Yannick draagt de kabels, Winstonity zoekt de kleding uit, Lavanya zorgt voor de muziek en Jurre is de baas van de uitzending.

Andere kinderen maakten een reportage over de geschiedenis van het Jeugdjournaal of gingen naar Freek Vonk om hem te interviewen.

Presentatoren kijken terug

Zondag maakten we een andere feestuitzending. Toen ging Nick langs bij tien presentatoren om over 35 jaar Jeugdjournaal te praten: 

Jeugdjournaal-presentator Nick Renooij ging voor een programma ter ere van de 35e verjaardag van het NOS Jeugdjournaal op pad met zijn voorgangers. En daar hoort presentator van het eerste uur, Marga van Praag, natuurlijk bij.

"Ik heb het met Lubbers weleens twaalf keer overgedaan." Volgens Marga van Praag was het in de begintijd van het NOS Jeugdjournaal een enorme uitdaging, om politici hun standpunt duidelijk aan kinderen te laten uitleggen.

"Maar het is ook iets van alle tijden, volgens mij is het nog steeds heel lastig om politici voor het Jeugdjournaal te interviewen."

Niet alleen voor politici, voor iedereen was het wennen dat er in 1981 opeens een journaal voor kinderen was. Er waren ouders en leerkrachten die vonden dat je kinderen niet aan heftig nieuws moest blootstellen. Het Jeugdjournaal deed dat wel.

"We waren een jaar eerder naar Engeland gegaan, naar de BBC", vertelt Van Praag. "Om daar de kunst een beetje af te kijken.

Ze hadden daar heel veel lichte onderwerpen en dat deden wij ook in het begin. Maar op scholen hoorden we dat leerlingen het saai en kinderachtig vonden. Daarom zijn we gewoon echt het serieuze nieuws gaan uitleggen."

    Volwassenen keken mee, omdat ze het gewone journaal niet begrepen.
    Marga van Praag

"Wij waren daardoor het eerste Jeugdjournaal ter wereld dat hard nieuws zo begrijpelijk mogelijk maakte", zegt Van Praag. "Daar ben ik best trots op. En er keken daardoor ook veel volwassenen, omdat die het gewone journaal eigenlijk niet zo goed begrepen."

Het interview met premier Lubbers in 1987 was een ware uitputtingsslag. "Twaalf keer opnieuw, dat was wel een record", zegt Van Praag. "Uiteindelijk vertaalde ik het voor hem en andere politici dan allemaal in kindertaal. Dan liet ik ze het vaak een beetje op mijn manier doen."

Vandaag blikken oud-presentatoren van het Jeugdjournaal in een speciale uitzending terug op de 35-jarige geschiedenis van het programma. Naast Marga van Praag komen Robert ten Brink, Milouska Meulens, Aldith Hunkar en Pepijn Crone aan het woord. De uitzending is om 18:30 uur op NPO 3.

"Het was één groot feest, werken bij het Jeugdjournaal", zegt Roos Moggré, een van de oud-presentatoren die terugblikken op hun tijd bij het programma in de jubileumuitzending Jeugdjournaal 35 jaar!

In de speciale uitzending gaat Jeugdjournaalpresentator Nick Renooij op pad met zijn voorgangers. Hij praat met onder anderen Marga van Praag, Robert ten Brink, Frank du Mosch, Milouska Meulens, Aldith Hunkar, Brecht van Hulten en Pepijn Crone.
'Auditie duurde weken'

"Het was een enorme eer om bij het Jeugdjournaal te werken", zegt Robert ten Brink, die het programma presenteerde in de jaren 80. "Ik moest auditie doen in een enorme pool van kandidaten. Dat duurde weken."

Aldith Hunkar noemt het Jeugdjournaal haar "beste baas". " Ik mocht me bemoeien met allerlei dingen. Ik mocht af en toe op reportage en natuurlijk heb ik uren en uren doorgebracht in de Jeugdjournaal-studio."

Voor Brecht van Hulten, presentator van 2000 tot 2005, is het interview met Willem-Alexander en Máxima in 2002 een van de mooiste herinneringen. "We klopten op de deur en ze deden zelf open. Dat hadden we totaal niet verwacht. Toen vloeiden alle zenuwen als vanzelf weg."

Achter de schermen bij onze feest-uitzending

De make-up in, een dj-les voor Welmoed Sijtsma en de gebruiksaanwijzing van de camera. Zo ging het er aan toe achter de schermen bij de feest-uitzending van het Jeugdjournaal.  Omdat het Jeugdjournaal 35 jaar bestaat, maakten we een hele speciale uitzending. Kinderen zijn daarin de baas.

Freek Vonk

Zo interviewden Anne (11) en Eren (11) Freek Vonk en doken Fleur (12) en Fenna (11) in de geschiedenis van het Jeugdjournaal. Natuurlijk werd er ook geproost, gelachen en gedanst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten