woensdag 27 december 2017

Welmoed Sijtsma in haar eerste Slimste Mens op tweede kerstdag 2017, de Slimste van de dag!


Welmoed Sijtsma in haar eerste Slimste Mens op tweede kerstdag 2017, de Slimste van de dag!

Welmoed Sijtsma in haar eerste Slimste Mens op tweede kerstdag, de Slimste van de dag! 26 december 2017 NPO2 #PhilipFreriks #MaartenvanRossem #PaulJansen #LarsvanderWerf NOS Jeugdjournaal presentatrice

De Slimste of De Slimste Mens is een Nederlands televisieprogramma. Vanaf 2012 wordt deze quiz uitgezonden door de NCRV (vanaf 2015 KRO-NCRV). De presentatie is in handen van Philip Freriks met Maarten van Rossem als jurylid.

In het najaar van 2009 werd de quiz uitgezonden op RTL 4 en gepresenteerd door Martijn Krabbé. Daarvoor was het programma al tweemaal te zien bij Talpa (voorjaar en najaar 2006), toen gepresenteerd door Linda de Mol.

Elke reeks duurde twee maanden. In de eerste drie seizoenen werd de quiz vier keer per week uitgezonden. Vanaf het vierde seizoen zijn er vijf uitzendingen per week en duurt elk seizoen slechts zes weken.

In 2012 was er slechts één seizoen in de zomer (juli/augustus) en vanaf 2013 zijn er twee seizoenen per jaar, één in de zomer (in en rond augustus) en één in de winter, rond de jaarwisseling (december/januari), in totaal wordt het programma hiermee dus twaalf weken per jaar uitgezonden.
Het programma is gebaseerd op de Vlaamse quiz De Slimste Mens ter Wereld.

Op 26 december 2017, 20.30 op NPO2, maakte Welmoed Sijtsma voor het eerst haar opwachting in de populaire quiz. Ook haar ouders en zus zaten in het publiek. Kijkcijfers: NPO 2 had met De Slimste Mens – bijna 1,1 miljoen kijkers (20 procent) – de winnaar op prime time in huis.  

De slimste mens is een tv-quiz waarbij het niet alleen gaat om kennis en algemene ontwikkeling, maar ook om associatief kunnen denken. Kritisch jurylid Maarten van Rossem staat Philip Freriks bij en levert op zijn geheel eigen wijze commentaar op de kandidaten en hun kennis.

Wie o wie is De slimste mens? Nieuwsmakers, politici, acteurs, en vele andere prominenten maken zich op voor de strijd om de eervolle titel van ‘de slimste mens’ in de wacht te slepen.

Concept
Elke aflevering wordt gespeeld met drie kandidaten, bijna altijd bekende Nederlanders. Speciaal aan de quiz is dat de kandidaten zeer associatief moeten denken.

De rondes bestaan uit verschillende soorten vragen, waarbij bijvoorbeeld vier of vijf antwoorden gegeven moeten worden op een vraag, lijstjes rond een thema moeten worden volgemaakt, verbanden moeten worden gezocht, trefwoorden moeten worden gegeven bij een filmpje over gebeurtenissen uit de recente geschiedenis of puzzels gemaakt.

Door vragen goed te beantwoorden kunnen seconden gewonnen worden, maar deze seconden gaan er weer af door na te denken. Als een kandidaat 'Stop' of 'Pas' zegt en nog niet alle antwoorden zijn gegeven, dan mogen de andere kandidaten de vraag proberen af te maken, waarbij degenen met het minste aantal seconden altijd als eerste aan de beurt is.

Na vijf ronden wordt bekeken wie de meeste seconden over heeft. Deze persoon is dan De Slimste Mens van de dag en gaat sowieso door naar de volgende aflevering. De overige twee kandidaten spelen tegen elkaar in de dagfinale.

Degene die (door het geven van goede antwoorden) de tijd van de ander op nul weet te zetten, wint en gaat ook door naar de volgende aflevering. De derde persoon valt af en wordt vervangen door een nieuwe deelnemer. De winnaar van de aflevering ervoor zit in de rechterstoel, de nieuwkomer zit in de linkerstoel.

In de laatste week van uitzending komen de deelnemers met de meeste deelnames terug. De volgorde hangt af van het aantal deelnames en overwinningen.

Zo komt de persoon met de meeste deelnames en daarbij de meeste overwinningen pas in de allerlaatste aflevering terug, zodat de kans op de eindoverwinning groter is.

In de allerlaatste aflevering valt de deelnemer met het minste aantal seconden af en spelen de overige twee kandidaten de finale. Degene die dan de tijd van de ander op nul weet te zetten, wordt tot 'de slimste mens' gekroond.

2017/2018
Het winterseizoen van 2017/2018 begon op maandag 11 december 2017. Het eerste deel van de serie werd uitgezonden als "De Slimste Mens: De Slimsten vs De Rest", een speciale jubileumeditie ter gelegenheid van het tiende seizoen van het programma.

In deze editie speelden een aantal winnaars van de vorige seizoenen tegen acht kandidaten uit het kijkerspubliek.

Tijdens deze jubileumweek waren er vier deelnemers per aflevering: twee oud-spelers en twee 'onbekenden'. Na de puzzelronde viel de kandidaat met de laagste score af.

De twee spelers die na de ronde 'Het collectief geheugen' de hoogste score hadden (de ronde 'Galerij' werd overgeslagen), speelden de finale.

Op vrijdag kwamen de vier winnaars van elke aflevering terug voor de finale-uitzending. Diederik Smit won de jubileumserie, opnieuw versloeg hij Nynke de Jong in een finale van het programma.

Deelnemers: Paul Jansen (6/2), Sylvana Simons (4/1), Jan Paternotte (3/2), Lars van der Werf (2/1), Bertie Steur (2/0), Welmoed Sijtsma (1/1), Roderick Veelo.

Eenmalig: Benjamin van der Velden, William Huizinga, Angelique Houtveen
Verder oa.: Aaf Brandt Corstius, Wouter van der Goes, Jeroen van Inkel, Marjolein Keuning, Rob Oudkerk, Sander Schimmelpenninck, Thijs Zonneveld, Thijs Boontjes, Elysa Koeleman, Kiki Schippers, Vera van Zelm, Sanne Blauw, Vincent Croiset, Floris Kortie, Martijn Kardol, David Lucieer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten