zondag 26 februari 2017

Welmoed Sijtsma presentatrice jarig Jeugdjournaal: kind moet wél kunnen slapen


Welmoed Sijtsma presentatrice jarig Jeugdjournaal: kind moet wél kunnen slapen

Welmoed Sijtsma op 23 februari 2017 NOS Jeugdjournaal presentatrice met het avond nieuws op Zapp NPO3 18.45 uur met nieuw kort sexy kapsel.

Het NOS Jeugdjournaal is 35 jaar en viert dat dinsdagavond met een jubileumuitzending door kinderen gemaakt. Metro sprak presentatrice Welmoed Sijtsma.

9 TOT 12 JAAR
Op de enorme redactievloer van het grote-mensen-Journaal, is op het Mediapark in Hilversum een bescheiden hoek voor de medewerkers van het NOS Jeugdjournaal gereserveerd. Maar wat wordt daar in het hoekje werk van formaat voor een doelgroep van 9-12 jaar afgeleverd. Dagelijks stemmen gemiddeld 300.000 kinderen en hun ouders af op het wereld- en kleinere nieuws dat op een begrijpelijke manier wordt verteld en waaruit altijd blijkt wat de kinderen er zelf van vinden.

Veertien van hen maken dinsdagavond het NOS Jeugdjournaal tijdens een door hen bedachte, gefilmde, gepresenteerde en geregisseerde Jubileumaflevering. Een van de eenmalige collega’s van de kids is Friezin Welmoed Sijtsma (25).

De knappe blonde presentatrice werkte ook bij Omroep Fryslân, maar is na een stage bij het Jeugdjournaal ‘blijven hangen’. Eerst als freelance-redacteur, maar nu als een van de vaste gezichten op de buis en reportagemaakster.

Welmoed Sijtsma: van Jeugdjournaalstagiair tot vast gezicht.

Welmoed was vaste kijkster in haar jeugd, samen met haar zusjes. „Maar ik hoor nu veel ouderen die nog kijken hoor. Toch handig als nieuws ingewikkeld is. We komen snel tot de kern en dat vond ik zelf heel fijn.” Het Jeugdjournaal heeft twee stelregels: na het nieuws moet het kind nog wel fijn kunnen slapen. „En”, heel belangrijk stelt Welmoed, „er mag nooit worden gespeculeerd.”

FEESTMUTSEN
Voor de jubileumuitzending hebben de kinderen, inclusief stelregels, álles bepaald. Welmoed: „Van de onderwerpen tot het dragen van feestmutsen en de camerastandpunten aan toe. We hebben zelfs een autocueër. Alle kinderen hebben zichzelf aangemeld. Verwacht vooral 35 minuut party en chaos.”

De eindredacteur van de jubileumuitzending met feestmuts op.

Er mocht ook gestemd worden wie er moest worden geïnterviewd. Welmoed Sijtsma: „Het is een Zapp-ster, ik mag het nog niet verraden. Maar ik vond het grappig dat Messi en Obama bovenaan stonden en niet een YouTube-ster bijvoorbeeld. Een leuk onderwerp vind ik zelf dat we laten zien hoe het leven van kinderen in 35 jaar veranderd is.”

GRUWELIJK NIEUWS
Het brengen van gruwelijk nieuws als de aanslagen in Parijs, daar wil en kan het NOS Jeugdjournaal niet omheen. Welmoed: „Kinderen horen het toch wel. Het is goed dat onze doelgroep dingen uit de wereld uitgelegd krijgt.

We proberen niet te dichtbij te komen. Bij Parijs zullen we op de eerste dag nooit een verhaal maken over kind dat is overleden. Daarna laten we natuurlijk ook nieuws over de Sinterklaasintocht zien.”

JEUGDJOURNAALFEITEN
* Het NOS Jeugdjournaal begon op 5 januari 1981.

* Nederland was het tweede land met een journaal voor kinderen, Groot-Brittannië ging ‘ons’ voor.

* Inmiddels wordt nieuws gebracht op tv, een website en een app.

* Elke dag zijn er tv-journaals om 8.45 en 18.45 uur.

* Kinderen kunnen het NOS Jeugdjournaal bezoeken, elke maand is er een meet & greet met een schoolklas.

* De Gouden Stuiver werd gewonnen tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala van 2009.

* Dit is de publieksprijs voor het beste jeugdprogramma.


* Welmoed Sijtsma maakte tijdens haar verjaardag, 11 september 2015, haar debuut voor het NOS Jeugdjournaal

Bo (11) voor één dag presentator Jeugdjournaal

Niet Robbie Kammeijer, Welmoed Sijtsma, Milouska Meulens of Siham Raijoul presenteert zaterdagavond het Jeugdjournaal op NPO 3, maar de 11-jarige Bo Dortland uit Vlaardingen. Hij werd gekozen uit honderden inzendingen voor een presentatiewedstrijd omdat hij rustig presenteert en goed te verstaan is, aldus de jury. Ook de stemmers op internet kozen voor Bo.

Wat heb je allemaal moeten doen?
Ik zag op het Jeugdjournaal een oproep om mee te doen aan een presentatiewedstrijd. Dat leek mij wel leuk en vorig jaar was ik te laat met inzenden. Ik heb meteen een filmpje gemaakt en ingestuurd. Een week later werd ik gebeld of ik een screentest wilde doen.

Die was vorige week in de studio en dat was erg leuk. Ik heb Dionne Stax, Sjoerd van Ramshorst en Humberto Tan ontmoet en ook de weerman van het NOS Journaal. Daarna moesten kijkers op mij gaan stemmen en ik heb zoveel mogelijk mensen gevraagd om dat te doen.

Woensdag gingen we een dagje naar Duinrell. Ik kwam uit de Splash-achtbaan en toen stond Robbie Kammeijer ineens voor me. Hij vroeg of ik zaterdag wat te doen had. Ik zei natuurlijk nee waarop hij vertelde dat ik het Jeugdjournaal mocht presenteren. Ik wist niet hoe ik moest reageren, maar ik was heel blij. Echt te gek.


Welmoed Sijtsma met haar collega-presentatoren van het jarige Jeugdjournaal. 
 
Hoe ga je je voorbereiden op zaterdag?
Ik ga nog even een nieuw shirt kopen, want al mijn nette kleren zitten onder de modder. En natuurlijk ga ik naar de kapper en dan naar de studio. We gaan het gewoon doen!

Wil je later ook nieuwslezer worden?
Ik wil heel graag NOS-presentator worden. Via mijn oom, die werkt bij Wakker Nederland, heb ik al heel veel tips gehad. Als ik straks klaar ben met de middelbare school wil ik naar de School voor Journalistiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten